Много анализатори биха казали, че историята се повтаря аналогично на Ирак. Който обръща гръб на американските пари, автоматично попада в „черния списък” и се превръща в терорист. Първата война в Персийския залив показа САЩ като единствената супер сила след разпадането на СССР. Шокът от високите цени на суровините се отрази много негативно на Япония, като я вкара в десетилетие на анемично развитие. Измествайки я от позицията на световен лидер в иновациите.

Изборът на САЩ не е толкова прост. Петролът от Иран е алтернатива на петролът от Русия, една евентуална атака срещу Иран ще засили влиянието на Русия на международната политическа сцена. Такъв сценарий не изключва евентуален съюз Русия–ЕС или Русия-Китай-Индия. Това както и неминуемата финансовата дестабилизация на САЩ, заради по-високите държавни разходи води до загуба на позиции от страна на САЩ, като световен хегемон.

Ако не предприеме атака срещу Иран скоро държавите членки на ОПЕК е много вероятно да започнат да предлагат своите петролни запаси срещу кошница от валути. Това би довело до спад на доларовите резерви финансови сътресения в световен мащаб.(защото Китай, Индия и други бързо развиващи се държави няма да се нуждаят от толкова големи доларови резерви, за да финансират своя „глад за суровини”) Така САЩ ще трябва да се примири с това, че може да печата долари и това да и позволява да не се интересува за екологичната експлоатация на планетата и да не се нуждае от финансова дисциплина.

Какво да направи САЩ за да избегне тези негативни сценарий?!!?

Слабостта на американския долар и близостта на разменния курс с този на канадския долар дава възможност за Северно американски съюз по примера на ЕС. На пръв поглед тази идея изглежда абсурдна, но и трите държави са доста „млади” и никога не са имали големи геополитически различия.

Мексико, Канада и САЩ са с преобладаващо християнско население. Относително бързо нарастващо население на Мексико ще осигури така необходимата работна сила на двете северни съседки( и без друго почти поливната население в южните щати е испаноговорящо.) Глобализацията се управлява от регионални съюзи (колкото и да е силен икономически и военно Китай едва ли ще може да разпростре влиянието си по- далече от териториите на някогашната империя на Чингиз Хан ”Големите бизнес фамилии в Тайван и Сингапур са от китайски произход”). Евентуален Северно американски съюз ще бъде нормален Баланс на силите от Евразия (Русия-ЕС) и (Китай-Индия).